Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is luteïne? Alles over de vitamine voor je ogen

Wat is luteïne? Alles over de vitamine voor je ogen
Puritan's Pride
Schrijver en Expert4 maanden geleden
View Puritan's Pride's profile

Je hebt misschien al gemerkt dat we bij Puritan's Pride luteïnesupplementen verkopen. Maar wat is luteïne nu precies? Of je nu al van luteïne hebt gehoord, maar het nog niet hebt geprobeerd, of dit supplement nog nooit bent tegengekomen, wij zijn er om alles te delen wat je over luteïne moet weten.

Ontdek wat luteïne is, waar het goed voor is, en hoe je meer luteïne in je voeding kunt opnemen.

Wat is luteïne?

Luteïne wordt vaak de 'vitamine voor ogen' genoemd. Luteïne, dat van nature voorkomt in gezonde ogen, is een pigment dat carotenoïde wordt genoemd en nauw verwant is aan bètacaroteen en vitamine A. Ons lichaam kan luteïne niet zelf aanmaken. Dit betekent dat we het uit onze voeding of met behulp van luteïnesupplementen moeten binnenkrijgen.

Koop nu luteïnesupplementen

Hoe ondersteunt luteïne je ogen?

Via voeding ondersteunt luteïne de gezondheid van je ogen.* Het draagt bij aan een gezond gezichtsvermogen en beschermt de ogen samen met een andere carotenoïde, zeaxanthine.

Zowel luteïne als zeaxanthine zijn krachtige antioxidanten die samenwerken om vrije radicalen te bestrijden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we via voeding voldoende luteïne binnenkrijgen om de gezondheid van onze ogen en ons gezichtsvermogen te ondersteunen. Dit kan door veel voedsel te eten dat rijk is aan luteïne of door luteïnesupplementen te nemen.

Waarin zit veel luteïne? Voeding om deze vitamine binnen te krijgen

Als carotenoïde zit luteïne vaak in fruit en groenten die geel, oranje of rood van kleur zijn. Voeg meer van de volgende voedingsmiddelen toe aan je dieet om je luteïnegehalte een boost te geven:

 • Eigeel
 • Maïs
 • Oranje paprika
 • Spinazie
 • Courgette
 • Kiwi

Waar is luteïne goed voor?

Luteïne biedt een scala aan gezondheidsvoordelen. Luteïne kan helpen bij het ondersteunen van:

 • de gezondheid van de ogen*
 • de hersenfunctie*
 • de bescherming van de huid*

Luteïne kan ook worden gebruikt ter ondersteuning van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of staar.*

Kan luteïne helpen bij droge ogen?

Ja, supplementen met luteïne en voeding die rijk is aan luteïne kunnen helpen om droge ogen te voorkomen. Als antioxidant beschermt luteïne tegen celschade en zorgt het voor gezonde ogen, waardoor de symptomen van droge ogen verminderen.*

Is het innemen van luteïne de moeite waard?

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je ogen, dan is het de moeite waard om met een arts of apotheker te bespreken welke oogvitaminen zij aanbevelen. Ze kunnen je ook adviseren hoeveel luteïne je moet innemen.

Luteïne: ogen beschermen tegen blauw licht

In de digitale wereld van vandaag brengen we vaak meer dan 10 uur per dag door voor een scherm. Of je nu aan een computer werkt, een smartphone gebruikt of tv kijkt, schermtijd begint een gezondheidsprobleem voor ons gezichtsvermogen te worden.

Je hebt misschien al gehoord dat 's nachts elektronica gebruiken schadelijk kan zijn voor je ogen vanwege het blauwe licht dat het uitstraalt. Het kan ook invloed hebben op het natuurlijke circadiaan ritme van het lichaam en je slaappatroon beïnvloeden.

Te veel blootstelling aan blauw licht kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de ogen en digitale vermoeidheid. Tekenen van vermoeide ogen door blauw licht zijn onder meer pijnlijke ogen en droge ogen.

Hoe kun je de ogen beschermen tegen blauw licht?

Ook al lijkt het alsof er geen manier is om blootstelling aan blauw licht te vermijden, zijn er wel enkele manieren om de blootstelling te verminderen:

 • Neem regelmatig een pauze weg van het scherm, bij voorkeur elke twintig minuten.
 • Investeer in een computerbril die geel getint is en blauw licht blokkeert.
 • Draag een zonnebril of bril met antireflecterende glazen.
 • Gebruik schermfilters op smartphones om blauw licht te blokkeren of gebruik de 'nachtshift'-knop op je iPhone om blauw licht uit te schakelen. Er zijn ook apps om blauw licht op smartphones te blokkeren.
 • Gebruik warm oranje of rood dimlicht als nachtverlichting.

Dagelijks een luteïnetablet innemen kan je ogen helpen om schadelijk blauw licht van digitale apparaten te filteren.*

Luteïnesupplementen bij Puritan’s Pride

Bescherm en voed de gezondheid van je ogen en gezichtsvermogen met luteïnesupplementen van Puritan's Pride.

Bekijk hieronder het assortiment luteïnesupplementen:

Voeding

Co-enzym Q10: werking en voordelen voor je lichaam

Ontdek meer over Q10 en de voordelen.

5 maanden geledenvan Puritan's Pride
Puritan's Pride
Schrijver en Expert
View Puritan's Pride's profile
puritans