Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

3 ongelooflijke voordelen van vitamine A-supplementen

3 ongelooflijke voordelen van vitamine A-supplementen
Puritan's Pride
Schrijver en Expert1 maand geleden
View Puritan's Pride's profile

Je weet alles over vitamine B, vitamine C en vitamine D, maar wat doet vitamine A eigenlijk precies? Vitamine A is essentieel voor nieuwe celgroei en gezond weefsel. Het is een carotenoïde en retinol die bijdraagt aan de normale werking van je algemeen welzijn, zoals het gezichtsvermogen en de gezondheid van het immuunsysteem.*

We krijgen vitamine A op natuurlijke wijze binnen via onze voeding of door multivitaminen te nemen die deze essentiële vitamine bevatten. Vitamine A heeft talloze voordelen voor de gezondheid. Maar wat is vitamine A precies, wat doet vitamine A voor je lichaam en hoe kun je meer vitamine A in je dieet opnemen? Lees verder om het te ontdekken.

Wat is vitamine A?

Er zijn twee hoofdvormen van vitamine A. De voorgevormde vitamine A komt voor in onze schoonheidsproducten en supplementen als retinol, terwijl de natuurlijke vorm van vitamine A carotenoïden zijn en voorkomen in plantaardige voedingsbronnen.

Carotenoïden zijn een rood-oranje pigment dat vaak voorkomt in wortelen en andere oranje of geel gekleurde groenten. Bekende carotenoïden zijn luteïne en bètacaroteen.

Bij consumptie wordt bètacaroteen door het menselijk lichaam omgezet in vitamine A en biedt het vele voordelen voor de gezondheid.

Voeding met vitamine A omvat onder andere de volgende voedingsmiddelen:

 • Wortels
 • Broccoli
 • Zoete aardappelen
 • Spinazie
 • Zalm
 • Mango
 • Cantaloupemeloen
 • Runderlever
 • Eieren

Vitamine A-tekort: symptomen

Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine A aanmaken, dus is het belangrijk dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt via je voeding of door supplementen te nemen, zoals bètacaroteen of multivitaminen die vitamine A bevatten.

Krijg je niet genoeg vitamine A binnen, dan loop je kans op een vitamine A-tekort. Symptomen hiervan zijn onder andere:

 • Problemen met het gezichtsvermogen, zoals wazige ogen en nachtblindheid
 • Droge ogen
 • Lagere immuniteit
 • Huidproblemen, zoals een droge huid en irritatie

De ernst van deze symptomen kan van persoon tot persoon verschillen. Het is echter belangrijk op te merken dat ook te veel vitamine A gevaarlijk voor je kan zijn en bekend staat als vitamine A-vergiftiging. De meeste mensen kunnen de vereiste hoeveelheid vitamine A uit hun voeding alleen halen, dus overleg met je huisarts om beter te begrijpen of je vitamine A- of bètacaroteen-supplementen moet nemen.

Wat zijn de voordelen van vitamine A?

Vitamine A heeft een groot aantal voordelen voor de gezondheid, maar dit is onze top drie.

1. Ondersteunt de gezondheid van de ogen

Is je ooit verteld dat je wortels moet eten omdat ze goed zijn voor je ogen? Dat is dankzij vitamine A!

Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen, omdat het je ogen voorziet van retinol. Dit helpt bij de vorming van rodopsine, dat een belangrijke rol speelt bij het verstrekken van informatie over kleur en visuele beelden in je netvlies. Vitamine A helpt ook een barrière te vormen tegen vreemde stoffen in je ogen, waardoor deze vitamine essentieel is voor een goed gezichtsvermogen en de gezondheid van je ogen.*

Bekijk oogvitaminen.

eye sight

2. Ondersteunt de gezondheid van het immuunsysteem

Vitamine C is niet de enige voedingsstof die het immuunsysteem ondersteunt! Vitamine A is ook goed voor het immuunsysteem.* Deze essentiële vitamine wordt verondersteld het immuunsysteem te ondersteunen, evenals de luchtwegen en het maagdarmkanaal.*

3. Ondersteunt een gezonde huid

Vitamine A wordt gebruikt in verschillende gezichtscrèmes in de vorm van retinol. Het kan helpen de huid te genezen, puistjes te voorkomen en het immuunsysteem van de huid te ondersteunen. Deze krachtige vitamine bevordert de gezondheid van antioxidanten, wat niet alleen goed is voor je huid, maar ook voor het algehele welzijn.*

Vitamine A-supplementen

Wil je jouw inname van vitamine A verhogen, dan is een evenwichtig dieet met veel voeding met vitamine A de beste manier om dat te doen. Hoewel je vitamine A van nature kunt binnenkrijgen via allerhande fruit, groenten en zuivelproducten, kun je je inname ook verhogen via supplementen die vitamine A bevatten, zoals:

Wanneer je vitaminen en supplementen aan je routine toevoegt, is het belangrijk om met je huisarts te bespreken of vitamine A-supplementen voor jou geschikt zijn.

Wil je meer weten over vitaminen voor de gezondheid van je ogen? Ontdek onze gids over alles wat je moet weten over luteïnesupplementen:

Voeding

Wat is luteïne? Alles over de vitamine voor je ogen

Ontdek alles wat je moet weten over wat luteïne is.

8 maanden geledenvan Puritan's Pride

* Deze verklaringen zijn niet beoordeeld door de Food and Drug Administration (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit). Deze producten zijn niet bedoeld om een aandoening te diagnosticeren, te behandelen, te genezen of te voorkomen.

Puritan's Pride
Schrijver en Expert
View Puritan's Pride's profile
puritans