Ga door naar belangrijkste inhoud
Gezondheid

Top 8 soorten voedsel met zink

Top 8 soorten voedsel met zink
Puritan's Pride
Schrijver en Expert3 maanden geleden
View Puritan's Pride's profile

Zink is een essentiële voedingsstof die verantwoordelijk is voor een reeks functies in ons lichaam. Ons lichaam kan deze essentiële voedingsstof echter niet zelf produceren.

Om symptomen van zinktekort te vermijden en een gezonde levensstijl te behouden, wordt aanbevolen je zinkgehalte te ondersteunen met je dieet of de inname van zinksupplementen. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier acht voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink om toe te voegen aan je dieet en je zinkinname te verhogen. Wat is zink precies, hoeveel zink heb je nodig en in welke voeding zit zink? Lees verder voor meer informatie.

Wat is zink?

Zink is een essentieel sporenmineraal met meerdere voordelen voor je gezondheid en welzijn, van je immuunsysteem en metabolisme tot DNA-vorming en gezonde celgroei en -verdeling.*

Een gezond, gebalanceerd dieet met veel voedingsstoffen rijk aan zink helpt je lichaam voldoende zink te krijgen.

Hoeveel zink heb ik nodig?

De aanbevolen hoeveelheid zink is ongeveer:

  • 9,5 mg per dag voor mannen (van 19 jaar en ouder)
  • 7 mg per dag voor vrouwen (van 19 jaar en ouder)

Je zou voldoende zink moeten binnenkrijgen via je voeding, maar sommigen willen zinksupplementen innemen.

Bekijk zinksupplementen

In welke voeding zit zink?

Zorg ervoor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink binnenkrijgt door meer voedingsstoffen rijk aan zink in je dieet op te nemen. Wij hebben onze top acht soorten voedsel met zink op een rijtje gezet, zodat je die kunt toevoegen aan je dagelijkse recepten om je zinkgehalte te verhogen en je immuunsysteem te ondersteunen.*

8 voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink

1. Vlees

Rood vlees, zoals lam, rundvlees en varkensvlees, is een van de beste voedingsbronnen van zink. Rood vlees bevat ook andere waardevolle voedingsstoffen, zoals aminozuren en eiwitten.

2. Zeevruchten (oesters, kreeft, garnalen, krab en mosselen)

Als je niet regelmatig rood vlees eet, zijn zeevruchten ook een uitstekende bron van zink. Oesters zijn een uitstekende bron van zink: één portie oesters bevat meer zink dan enig ander voedingsmiddel. 85 gram oesters bevat maar liefst 74 mg zink.

Houd je niet bepaald van oesters, dan is kreeft misschien wel wat voor je. 85 gram kreeft bevat 3,4 mg zink. Garnalen, mosselen en krab zijn ook goede bronnen van zink. Nog een voordeel van zeevruchten is dat ze essentiële vetzuren bevatten.

3. Tofu

Maak je geen zorgen als je geen zeevruchten eet! Als je een vegetarische of veganistische bron van zink wilt, is tofu een geweldige plantaardige optie om aan je recepten toe te voegen. Is tofu nieuw voor je, dan kun je het marineren en bakken net zoals je met vlees zou doen.

4. Verrijkte voedingsmiddelen

Verrijkte volle granen, waaronder cornflakes, quinoa, haver en volkorenbrood, zijn ook een goede bron van zink. Andere voedingsmiddelen die soms zijn verrijkt met zink zijn fruitsap, bouillon en brood. Lees het etiket om te weten te komen of je eten verrijkt is met zink.

5. Zuivelproducten (yoghurt, kaas)

Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas kunnen ook een bron van zink zijn. Sommige magere yoghurts kunnen tot 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink bevatten, naast andere voordelige voedingsstoffen zoals probiotica en calcium.

6. Havermoutpap

Sommige instant havermoutpap geeft je tot 10% van de ADH zink. Daarbij kun je je pap nog voedzamer maken door er fruit en bessen op te doen.

7. Noten en zaden (cashewnoten, amandelen, pompoenpitten)

Een handje noten bij je ontbijt, salade of als tussendoortje is geweldig om je zinkinname te verhogen. Noten en zaden, in het bijzonder cashewnoten, amandelen, pompoenpitten en pijnboompitten, zijn een geweldige voedingsbron van zink.

8. Fruit en bessen

Bepaalde soorten fruit en bessen zijn een geweldige plantaardige bron van zink en kunnen worden toegevoegd aan een reeks recepten. Ook kun je ze gewoon los eten, zoals bramen, frambozen, avocado's, perziken en pompoen.

Zinksupplementen bij Puritan’s Pride

Waarom zou je zink slikken? Omdat er zoveel voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan zink, zou je je zinkgehalte met alleen je dieet op peil moeten kunnen houden. Misschien wil je echter je zinkinname ondersteunen met een zinksupplement of multivitamine met zink.

Van zinkgummiesupplementen tot zinkcapsules – ontdek hieronder de reeks zinksupplementen die beschikbaar is bij Puritan's Pride:

Zinkgummies

Deze gemengde zinkgummies met kersensmaak bevatten 30 mg zink per portie om je te helpen de essentiële benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen ter ondersteuning van je zinkgehalte en bij te dragen aan het behoud van normale nagels, haar en huid, en de normale werking van het immuunsysteem.

Gechelateerde zinkcapsules

Onze gechelateerde zinkcapsules zijn nog een geweldig supplement dat je kan helpen je zinkinname te verhogen. Deze zinksupplementen bevatten 50 mg zink per portie en zijn ontworpen om het immuunsysteem te helpen ondersteunen en je cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Zink draagt ook bij aan een normale DNA-synthese, helpt bij het behoud van een normaal zicht en speelt een rol bij het proces van celdeling.*

Bekijk zinksupplementen

In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten zink, waarom zink slikken goed voor je kan zijn en welke zinksupplementen het best bij jou passen:

Gezondheid

De 8 beste zinksupplementen voor je immuunsysteem

Ontdek meer over verschillende soorten zinksupplementen en hoe ze een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen.

6 maanden geledenvan Puritan's Pride

* Deze verklaringen zijn niet beoordeeld door de Food and Drug Administration (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit). Deze producten zijn niet bedoeld om een aandoening te diagnosticeren, te behandelen, te genezen of te voorkomen.

Puritan's Pride
Schrijver en Expert
View Puritan's Pride's profile
puritans