Ga door naar belangrijkste inhoud
Gezondheid

Vitamine D: hoeveel per dag moet ik innemen?

Vitamine D: hoeveel per dag moet ik innemen?
Puritan's Pride
Schrijver en Expert4 maanden geleden
View Puritan's Pride's profile

Vitamine D – ook wel de 'zonvitamine' genoemd – speelt vele belangrijke rollen in het lichaam. Vitamine D draagt niet alleen bij tot een gezond immuunsysteem, maar ondersteunt ook de gezondheid van de botten en speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium.*

Onze belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Voor sommige bevolkingsgroepen is het soms moeilijk om voldoende zonlicht, en dus ook genoeg vitamine D, binnen te krijgen. Vooral in de winter.

Wanneer we het vitaminepeil niet op een natuurlijke manier kunnen handhaven, gaan we meestal op zoek naar voeding die rijk is aan de voedingsstoffen die we nodig hebben. Helaas zijn er niet veel voedingsmiddelen met een hoog vitamine D-gehalte, tenzij ze verrijkt zijn. Vette vis, zoals zalm, kan je een kleine boost aan vitamine D geven, maar mensen kunnen er ook voor kiezen hun dieet te ondersteunen met vitamine D-supplementen.

KOOP NU VITAMINE D-SUPPLEMENTEN

Omdat vitamine D de gezondheid van de botten, de groei en de ontwikkeling ondersteunt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je in elke fase van je leven de juiste hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt.*

Om je te helpen begrijpen hoeveel vitamine D je per dag moet nemen, hebben we deze gids samengesteld met de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine D per leeftijd. Ook beantwoorden we de vraag: "Kun je te veel vitamine D slikken?" en vertellen we meer over het belang van vitamine D voor ouderen.

Hoeveel vitamine D moet ik per dag nemen?

Ontdek de aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag op basis van je leeftijd, hetzij door blootstelling aan de zon, hetzij met behulp van vitamine D-supplementen.

De hoeveelheid vitamine D per dag voor een vrouw is dezelfde als wat een man per dag nodig heeft.

0-12 maanden

Voor baby's jonger dan één jaar wordt 8,5 tot 10 μg per dag aanbevolen (wat overeenkomt met 400 IE vitamine D). Baby's hebben vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van sterke, gezonde botten en tanden. Raadpleeg je kinderarts over de vitamine D-inname voor jouw baby.

1 - 13 jaar

Vanaf de kindertijd tot de puberteit wordt aanbevolen dat kinderen dagelijks 400-600 IE vitamine D slikken. Omdat veel kinderen buiten spelen, krijgen ze vaak voldoende vitamine D van de zon. Voor kinderen die veel tijd binnenshuis doorbrengen of in een land met slecht weer wonen, is het echter moeilijker om voldoende vitamine D te krijgen.

14 - 70 jaar

Voor iedereen wordt aanbevolen om te streven naar 10 μg vitamine D per dag, wat overeenkomt met 400 IE. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met het risico op een vitamine D-tekort. Hoewel het gemakkelijk lijkt om 400 IE vitamine D per dag binnen te krijgen, kan het voor inwoners van Nederland behoorlijk moeilijk zijn – vooral tijdens de wintermaanden, van november tot en met januari, wanneer we niet veel zon zien!

Vitamine D voor ouderen vanaf 70 jaar

Na de leeftijd van 70 jaar moeten volwassenen ten minste 800 IE vitamine D per dag consumeren of opnemen. Omdat veel mensen in deze leeftijdsgroep vaak kwetsbaar zijn, aan huis gebonden of in een verzorgingstehuis wonen, lopen ze het risico op een vitamine D-tekort door beperkte blootstelling aan de zon.

Mensen die het risico lopen op een vitamine D-tekort zijn onder meer:

  • Zuigelingen die borstvoeding krijgen
  • Mensen met een beperkte blootstelling aan de zon
  • Mensen met een donkere huidskleur
  • Mensen met prikkelbaredarmsyndroon (PDS)
  • Mensen die een operatie voor gewichtsverlies hebben ondergaan
  • 70 jaar en ouder

Je kunt een voldoende en gezond vitamine D-niveau handhaven met een evenwichtig dieet, blootstelling aan de zon en supplementen. Bij Puritan's Pride bieden we een breed scala aan vitamine D-supplementen, variërend van 2.000 IE gummiesupplementen tot onze megakrachtige 10.000 IE softgels.

Ontdek hieronder het volledige assortiment vitamine D-supplementen. Raadpleeg je arts voor het beste advies over vitamine D en hoeveel per dag goed is voor jou en je gezondheidsbehoeften.

Kun je te veel vitamine D slikken?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamine D binnen te krijgen, zeker als je je voeding ondersteunt met supplementen. Zorg er bij het kiezen van je vitamine D-supplement voor dat je niet meer dan 4.000 IE vitamine D per dag inneemt.

Kinderen jonger dan tien jaar mogen dagelijks niet meer dan 2.000 IE vitamine D slikken. Baby's jonger dan twaalf maanden mogen niet meer dan 1.000 IE per dag innemen.

Te veel vitamine D kan schadelijk zijn voor je lichaam omdat het de botten kan verzwakken door calciumophoping en schade kan toebrengen aan het hart en de nieren.*

Volg altijd het advies van je huisarts als deze een andere aanbevolen dagelijkse dosis vitamine D per dag voorstelt.

* Deze verklaringen zijn niet beoordeeld door de Food and Drug Administration (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit). Deze producten zijn niet bedoeld om een aandoening te diagnosticeren, te behandelen, te genezen of te voorkomen.
Puritan's Pride
Schrijver en Expert
View Puritan's Pride's profile
puritans