Ga door naar belangrijkste inhoud
Gezondheid

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Hoe krijg je vitamine D binnen?
Puritan's Pride
Schrijver en Expert3 maanden geleden
View Puritan's Pride's profile

Omdat vitamine D bekend staat als de 'zonvitamine', denk je misschien dat je gewoon even naar buiten moet gaan voor een dosis vitamine D, toch?

Nou ja, zo ongeveer ...

Wat is vitamine D precies en hoe zorg je voor een gezonde vitamine D-waarde? Of je nu vitamine D binnenkrijgt van de zon, via je dieet of door vitamine D-supplementen te gebruiken, we helpen je te begrijpen hoe je op een natuurlijke manier meer van deze vitamine binnenkrijgt.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, die nodig is voor vele essentiële processen in het lichaam. Vitamine D ondersteunt de gezondheid van onze botten omdat het helpt bij de opname van calcium.* Vitamine D is ook nodig voor het behoud van een gezond immuunsysteem.*

Wie moet vitamine D innemen?

Een vitamine D-tekort kan veel mensen over de hele wereld treffen, vooral degenen die in noordelijke klimaten leven of gebieden die niet veel natuurlijk zonlicht krijgen. Voor iedereen die in Nederland woont, wordt aangeraden om in de winter vitamine D-supplementen in te nemen vanwege minder uren daglicht en een gebrek aan natuurlijk zonlicht.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Voor zowel kinderen als volwassenen wordt aanbevolen dat 10 microgram vitamine D per dag nodig is. Dit komt overeen met 400 IE vitamine D.

Voor baby's jonger dan één jaar wordt 8,5 tot 10 microgram vitamine D per dag aanbevolen. Dit is tussen 340 IE en 400 IE vitamine D.

Een gedetailleerde lijst van hoeveel vitamine D je moet nemen op basis van je leeftijd, vind je in dit artikel:

Gezondheid

Vitamine D: hoeveel per dag moet ik innemen?

Kom te weten hoeveel vitamine D te nemen op basis van je leeftijd.

4 maanden geledenvan Puritan's Pride

Om er zeker van te zijn dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt via je voeding en levensstijl, geven we hier zeven manieren om je vitamine D-niveau te verhogen.

Hoe krijg je vitamine D binnen? Zeven manieren om je inname te verhogen

1) Ga naar buiten

De meest voor de hand liggende manier om vitamine D binnen te krijgen, is door naar buiten te gaan voor natuurlijk zonlicht. Maar hoeveel zon heb je nodig?

Hoewel het niet mogelijk is om een overdosis aan vitamine D op te lopen door blootstelling aan de zon, wordt aanbevolen om je huid te beschermen met een hoge SPF en kleding om het risico op zonneschade en huidkanker te verminderen.

Om een normale vitamine D-waarde te behouden, wordt aanbevolen een paar keer per week de huid tot 15 minuten aan de zon bloot te stellen.

2) Eet verrijkte voedingsmiddelen

Wanneer je de volgende keer boodschappen doet, let dan op voedingsmiddelen waaraan vitamine D is toegevoegd. Dit is een fantastische manier om meer vitamine D in je dieet op te nemen en je vitamine D-niveau van binnenuit te verhogen. Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D kunnen zijn:

  • Zuivelproducten zoals margarine of halvarine
  • Plantaardige melk
  • Tofu
  • Sinaasappelsap
  • Volkoren granen

salmon containing vitamin d

3) Eet meer zeevruchten

Een van de beste bronnen voor vitamine D zijn vis en zeevruchten. Neem meer vette vis op in je voeding zoals zalm, tonijn, makreel, oesters, garnalen en sardines, om je vitamine D-niveau op een natuurlijke manier te verhogen.

4) Vitamine D aanvullen met een supplement

Vitamine D-supplementen zijn een andere gemakkelijke manier om meer vitamine D in te nemen, vooral als je dieet geen vis, zeevruchten of verrijkte voedingsmiddelen bevat. Bij Puritan’s Pride hebben we een verscheidenheid aan vitamine D-supplementen, beschikbaar in verschillende doseringen en soorten voor gemakkelijke consumptie, waaronder:

Bekijk hieronder het volledige assortiment vitamine D-supplementen:

Hoeveel vitamine D je nodig hebt, hangt af van je huidige niveau, dat je huisarts via een bloedtest kan vaststellen, en je leeftijd.

5) Eet champignons en andere eetbare paddenstoelen

Vegetariërs en veganisten (en ook vleeseters!) zullen blij zijn te weten dat eetbare paddenstoelen een van de beste plantaardige bronnen van vitamine D zijn.

Wilde paddenstoelen hebben vaak een hoger vitamine D-gehalte dan commercieel gekweekte paddenstoelen, omdat ze aan meer natuurlijk zonlicht zijn blootgesteld. Eet echter nooit een wilde paddenstoel zonder hem eerst formeel te identificeren.

6) Investeer in een uv-lamp

Een andere gemakkelijke manier om vitamine D binnen te krijgen, is door een uvb-lamp te gebruiken. Deze lampen bootsen de werking van de zon na en zijn een fantastische alternatieve manier om je vitamine D aan te vullen, vooral tijdens de wintermaanden.

Het is belangrijk om op te merken dat je niet op de lamp alleen moet vertrouwen om meer vitamine D te krijgen. De lamp gebruiken kan wel een aanvulling zijn op de andere manieren waarop je vitamine D krijgt.

Ondersteun je algemene gezondheid en welzijn door het combineren van de bovenstaande manieren om je vitamine D-niveau te verhogen. Overleg met je arts als je niet zeker weet welk vitamine D-supplement het beste voor je is.

Koop nu vitamine D-supplementen

Vraag je je af wanneer je het beste supplementen kunt nemen, lees dan alles wat je moet weten in dit artikel:

Gezondheid

De 8 beste zinksupplementen voor je immuunsysteem

Ontdek meer over verschillende soorten zinksupplementen en hoe ze een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen.

5 maanden geledenvan Puritan's Pride
* Deze verklaringen zijn niet beoordeeld door de Food and Drug Administration (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit). Deze producten zijn niet bedoeld om een aandoening te diagnosticeren, te behandelen, te genezen of te voorkomen.
Puritan's Pride
Schrijver en Expert
View Puritan's Pride's profile
puritans